ALBUM DE FOTOS DEL DIA DE LA DONA 8-3-2013 IES ISABEL DE VILLENA
A partir d’aquesta subconsigna l’alumnat de l’IES Isabel de Villena va començar un projecte de treball per a celebrar el dia de la dona. Cada grup-classe va triar una dona que hagués destactat per qualsevol aspecte, que hagués aportat alguna innovació que contribuís a la millora social o que s’hagués enfrontat a qualsevol tipus de marginació per qüestió de raça, sexe o religió. La majoria dels xics i xiques del nostre centre se sentiren atrets per la proposta i no va ser difícil trobar una dona a la qual apadrinar. Les dones apadrinades anaven des de gramàtiques com María Moliner, pintores, o cantants com Witney Houston fins a polítiques com “les dones de la IIª República”, científiques o mestres com l’homenatge que han fet alumnes de primer d’ESO a les seues mestres. Amb aquesta premisa cada grup -classe començà la seua investigació que s’havia de plasmar-se en una presentació atractiva davant de la resta de companys i companyes de l’institut.
La tria com hem vist ha estat molt diversa i ens ha permés descobrir a dones en els diferents camps de coneixements (el professorat també hi participava a l’hora de seleccionar el personatge femení). A més, la forma de presentació també ha suposat tot un mosàic de possibilitats expressives que ha fet que la diada de la dona siguera molt atractiva per a l’alumnat. Algunes de les propostes que assenyalaríem són:
- Les dones científiques amb una performance en la que les alumnes s’havien clavat totalment en el paper (com si foren les col·laboradores científiques amb bata i tot).
- Els PPT sobre Isabel de Villena tenien una qualitat investigadora pròpia dels treballs universitaris.
- L’homenatge a la meua mestra amb un vídeo i entrevista incorporada ha estat molt entranyable.
- La teatralització de l’acte de rebel·lió de Rosa Parks contra les lleis racistes en la que ha participat tota la classe tenia el valor del teatre document.
- Els PPT de les dones pintores des de Frida Kahlo a les impressionistes ha servit per divulgar el noms de Mary Cassatt o Berthe Morisot.
- La dramatització sobre la innovació que va suposar Isadora Duncan per a la dansa contemporània.
Ens hem deixat molts detalls que sabreu perdonar però pensem que va ser una molt bona celebració del dia de la dona. Més endavant passarem un qüestionari per millorar aquest tipus d’activitats. De moment us deixem amb aquestes imatges que resumeixen aspectes de la jornada DIA DE LA DONA A L’IES ISABEL DE VILLENA 2013.
L’obra de teatre ¿MASCLISTA JO? va suposar una cloenda d’or per tal d’aconseguir els objectius d’aquesta mena d’activitats culturals ja que mostrava de manera lúdica i atractiva allò que es coneix com exemplificació ex contrario. És a dir, que tot utilitzant la força catàrtica del teatre hem vist en escena tota una sèrie de tragèdies relacionades amb la violència de gènere entre diferents col·lectius i diferents edats que ha servit per a fer reflexionar a xics i xiques sobre la importància de la igualtat encara avui en dia.
A continuació us posem l’audio d’un fragment de l’obra.
http://www.ivoox.com/machista-yo_md_1856118_1.mp3″ Ir a descargar