Memòria

Declaració d’intencions.

Les àrees transversals i l’educació en valors, molt sovint es queden en segon lloc front els continguts acadèmics dels programes dels assignatures. Tots diem que és molt important l’educació en valors però que ens falta temps per donar els temes del programa de matemàtiques o de francès. Tradicionalment hi ha una disjunció entre els continguts acadèmics i els valors implícits. Per al professorat és, de vegades, difícil trobar temps i la forma d’incloure material i altres activitats relacionades amb aquesta educació en la programació del curs.

Tractar els conflictes al centre és també una qüestió de continguts. En altres àmbits del centre estem fixant-nos principalment en les relacions quotidianes, en la convivència, en el currículum ocult. Però també volem fer d’aquest una qüestió, un tema de currículum explícit: hi ha altres models no violents de convivència lligats a una altra concepció de les ciències i del món. Volem que el nostre alumnat conega aquestes altres lectures de la ciència i del progrés lligades a la cooperació entre tots els éssers humans i la negació de l’agressivitat i de la imposició d’unes persones sobre altres.

No es tracta d’ampliar els continguts de les assignatures, sinó de transformar el sentit dels continguts acadèmics, considerant que els coneixements que l’escola té l’obligació d’ensenyar no són una cosa aliena a la vida i al món en què vivim sinó que formen part d’aquesta vida i d’aquest món.

No obstant això, de vegades, aquests discursos estan deslligats de la vida quotidiana de l’alumnat i faciliten l’aprenentatge d’una doble moral o d’un discurs hipòcrita: cal dir que tots estem per la pau, però tots acceptem que les rivalitats o oposicions d’interessos es resolguin per la força i acceptem la victòria de qui té més força.

Formulació del problema
Per tot això, hem volgut facilitar materials i recursos perquè cada professor i professora puga introduir en la seua assignatura altres activitats, d’altres lectures de la ciència lligades a la defensa dels drets humans.

Hem volgut fer presents en el centre les Organitzacions No Governamentals (ONG) que estan fent accions per la millora d’unes relacions no agressives entre les persones en diferents parts del món.

Hem volgut que aquests valors es presenten en relació a la possibilitat de millorar la nostra vida quotidiana i millorant també la de les persones amb qui compartim la societat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s