FEM CULTURA DE PAU. SOM VALENTS I VALENTES PER AFRONTAR ELS CONFLICTES AMB EL DIÀLEG
A l’ISABEL DE VILLENA pensem que EDUCAR EN LA CONVIVÈNCIA és la tasca prioritària en un centre educatiu:
- perquè el primer són les persones.
- perquè no n’hi ha educació sense respecte
- perquè volem viure la democràcia i la cultura dels drets humans.
El treball per la convivència ens afecta a tots:
- Educació per la pau des de totes les matèries
- Treball de les tutories
- Normes de convivència democràtiques
- Per fer possible la participació i l’aprenentatge en cultura de pau, a l’ISABEL DE VILLENA disposem de CERCLES DE CONVIVÈNCIA:
Grups d’estudiants i professorat que participen voluntàriament a diferents nivells:
- EQUIP DE MEDIACIÓ
- STOP DIVERFÒBIA
- OBSERVATORI DE LA CONVIVÈNCIA
QUI ÉS L’EQUIP DE MEDIACIÓ DE L’IES ISABEL DE VILLENA?
L’IES Isabel de Villena és un dels instituts pioners en la creació d’un EQUIP DE MEDIACIÓ. Des del curs 2005/06, el centre afronta com a objectiu explícit la contínua millora de la convivència en l’Institut i aposta per resoldre els conflictes mitjançant el diàleg.
L’equip de mediació és un grup d’alumnes i professores que de forma voluntària hem rebut una formació per saber mediar en conflictes en l’àmbit escolar.
Ens comprometem a:
- escoltar, des del respecte
- ser confidencials i neutrals
- fer tot el possible per ajudar a trobar solucions.
Mediar és saber resoldre conflictes, i suposa: voler resoldre-ho, acceptar el diàleg i finalment trobar mesures que siguen factibles i assumibles per les parts implicades.
Per què és important? Per tenir un centre millor, més comprensiu i menys hostil.
Com poden aprendre a intervindre les i els alumnes?
Un dia a la setmana, dues vegades al mes, a la sala d’actes.
Hi ha sessions de formació per a profes i alumnes.
¿I què més? Fem cursos amb alumnes mediadors d’altres instituts:
Trobada d’alumnat mediador a l’IES Benlliure i Enganxa’t a l’IES Malilla
Si vols veure el que fem, fes un cop d’ull al bloc https://elspunysnoparlen.wordpress.com/
STOP DIVERFÒBIA
També a partir de l’equip de mediació sorgeix un grup de sensibilització i lluita contra el bullying, específicament pel que fa al respecte a l diversitat sexual i de gènere.
Es diu STOP DIVERFÒBIA.
En les reunions d’Stop Diverfòbia (que solem fer a l’hora de l’esplai cada quinze dies) tot el món és benvingut i escoltat perquè pensem que “normal” és un adjectiu que només significa el que és majoritari, no necessàriament el que és bo, saludable o desitjable per a tot el món.
Detectar i posar fre a la intolerància per gènere, i adquirir recursos per a defensar-se’n, no solament beneficia les persones LGBTI sinó tot el món. Per això Stop Diverfòbia és un grup obert a qualsevol que vulga celebrar la seua diversitat –i també la dels altres– en bona companyia.
A més a més, des de fa uns anys celebrem la VESPRADA DIVERSA, on sentim testimonis de vivències diverses sobre l’afectivitat, la identitat i la sexualitat. Aquest curs ha estat la VII Vesprada Diversa , i va ser el 30 d’abril.
L’OBSERVATORI DE CONVIVÈNCIA.
QUÈ ÉS?
És l’assemblea de l’alumnat observador de la convivència de totes les classes de l’institut. És una proposta que va sorgir del EQUIP DE MEDIACIÓ el curs 2015/16.
Al principi de curs, en cada tutoria (al mateix temps que es tria el delegat de classe) es fa l’elecció de la persona “observadora de la convivència”.
El OC té com a paper fonamental l‘atenció sobre l’ambient socioafectiu de la classe i també ajudar els companys i companyes en els conflictes que puguen sorgir (per exemple, en grups de whatsapp).
És molt important deixar clar que l’OC no és una col·lega del profe, ni un acusica o delatora (“xivata”). La seua tasca tampoc consisteix a dir si la classe està bruta o neta, o si el grup és molt xerraire en determinada matèria -això ho ha de fer el professorat-;
l’OC està per ajudar els companys i les companyes que ho necessiten.
El OC rep FORMACIÓ per ajudar a millorar la CONVIVÈNCIA.
El passat curs 2017-2018 hem rebut una formació molt interessant des de l’ONG “Jóvenes y desarrollo” i després d’aquesta vam decidir, amb l’equip de mediació, marcar-nos uns Objectius de Convivència (ODC) perquè el nostre centre siga més amable amb tots i totes .