Setmanes Culturals

Les setmanes culturals de l’IES Isabel de Villena des del 2007 al 2013 i més

Cada any aquestes setmanes culturals que celebrem pel mes de desembre estan dedicades a un tema. A continuació trobareu un resum dels temes que hem tractat cada any.

A més, si cliqueu en aquesta etiqueta/tag “SETMANA CULTURAL” podreu tenir informació de totes les setmanes culturals celebrades al nostre centre.

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA  COM A TEMA TRANSVERSAL DEL PRIMER TRIMESTRE

  “Sobirania alimentària és el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i   saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària” http://ca.wikipedia.org. 13-9-2010.

 Hem considerat que el tema de l’alimentació és rellevant en l’actualitat tan en els països rics, on augmenten les malalties associades al comerç/consum generalitzat d’aliments no saludables,  com en les regions empobrides del món on el perill de les epidèmies de fam (“hambrunas”) i els desastres “naturals” ha crescut en els darrers anys, malgrat el desenvolupament tecnològic i industrial.

L’orientació ètica de la tecnologia i les ciències, la valoració de la diversitat natural i cultural del planeta, la consideració de la nostra aportació al futur de la humanitat com un producte global de les nostres accions, junt a les altres persones de totes les regions del món, etc. són aspectes, entre altres, que obrin debats i dilemes que poden ser plantejats al nostre alumnat dins del contingut científic dels nostres programes de classe.

Hem trobat que aquest tema dóna continuïtat als temes que ja portem treballant en els últims dos cursos (comerç just i interculturalitat). A més,  facilita la implicació dels projectes Comenius i Arce, i també de les àrees dels àmbits científic, tecnolòlic i d’humanitats.

Seguidament celebrarem entre el 15 i 22 de desembre de 2010 la SETMANA CULTURAL amb el següent programa:

Setmana cultural

fulla  informativa

  • SETMANA CULTURAL  15 AL 22 DESEMBRE 2010

– Proposem que cada assignatura integre aquest tema en les seves activitats del 1r trimestre . Agrairíem que les propostes que se vos acudisquen ens les feu arribar

– L’observatori de Convivència passarà també una proposta d’activitats que es poden desenvolupar en diferents assignatures i en els diferents nivells, amb l’interés de que cada professor/a integre aquestes activitats com activitats avaluables en el treball del seu alumnat. Convocarem una reunió a finals d’Octubre per tal de coordinar el que pensem fer en les diferents àrees curriculars  al voltant d’aquest tema . Anirem passant informació dels recursos que anem trobant relacionats . Per exemple pel·lícules documentals com The futur of food, o Home que podeu trobar en internet.

  • Comptarem amb col·laboracions externes de :

-Inciativa Solidaria –Fundar : dos tallers per a 1er i 2n cicle .(Asociació Cult Revolta, Intermon Oxfam, Jarit)

– Entrepobles : exposició de panells amb informació, conceptes i imatges al voltant de la sobirania alimentaria com a dret humà  que estarà penjada tot el ems de desembre ; conferència per al professorat  per explicar el tema en Novembre.

– Jóvenes contra la intolerancia: Jornada festiva (Gimkana ludico cultural de valors)

– Amnistia Internacional

– Jóvenes y Desarrollo: teatre i tallers http://jovenesydesarrollo.ning.com

CALENDARI D’ACTIVITASTS : PROPOSTA SETMANA CULTURAL DESEMBRE 2010

RECURSOS PER A L’EDUCACIÓ  SOBRE SOBERANIA ALIMENTARIA

  • Video titolat “ON” (duració 9 minuts)També és interessant la pàgina en

la qual està allotjat www.notecomaselmundo.org.

Pel·lícula-documental de Yan Arthus Bertrand titulada HOME, que també la podeu trobar gratuitament en  Internet.Jo tinc una copia en DVD a l’Institut en castellà i francés. La podeu veure on line en castellà http://www.youtube.com/watch?v=SWRHxh6XepM  o en Anglés amb subtituls http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU ·        Audiovisual “Aigua embotellada” http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0 ·        “Chiken a la carte”,en anglés subtitulat, on line ·        The futur of food ,en angles subtitulat , on line ·        Tornallom : enfrontament entre els llauradors de La Punta (L’Horta) i l’Ajuntament aplicant les expropiacions per la construcció del ZAL. a www.perlhorta.org ·        Collites amargues:  DVD 25 minuts de duració. Explica els efectes de la globalització en l’evolució de l’agricultura i les seves conseqüències tan en la gent dels països del Nord com la dels  del Sud

Durante los últimos días del primer trimestre, en el IES Isabel de Villena organizamos una Semana Cultural. Las actividades que organizamos durante la misma giran en torno a tres aspectos principales: Convivencia, Multicuturalidad y  Comercio Justo.

Así en diciembre de 2007 el vestíbulo del Instituto se convirtió en un escenario en el cual se realizaron actividades incluidas dentro de la campaña:  “PER UN TRACTAMENT PACÍFIC DEL CONFLICTE. LA PARAULA ES MÉS VALENTA QUE ELS PUNYS”.

Estas son imágenes de algunos de este día:

  • Curso 2008/2009. Semana Cultura. Tema transversal Multiculturalidad.
  • Curso 2009/2010. Semana Cultura. Tema transversal Comercio justo y responsable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s