La promoció 2016 es va acomiadar de l’IES ISABEL DE VILLENA amb l’ACTE DE GRADUACIÓ que va tindre lloc al nostre institut el passat divendres 27 de Maig.
L’acte es va iniciar amb un breu discurs per part de la nostra directora Cati Machado, i a continuació va ser presentat i dirigit pels propis alumnes de 2n. de Batxiller.
A més del lliurament d’orles (amb la projecció de fotos dels nostres graduats quan eren xicotets), van haver sorpreses com una presentació de “frases de professors” i un video de fotos dels alumnes durant els anys que han estat a l’institut.
També, el centre va convidar a representants dels diferents nivells a fer un breu comiat als seus companys graduats. Així vàren parlar alumnes des de 1r. ESO fins 1r. Batxillerat, desitjant sort i força amb una breu lectura poètica.
Per la seua banda, els alumnes graduats feren un bonic discurs amb referències simpàtiques i entranyables cap a tot el professorat.
Especialment emotives van ser les paraules de les tutores, Pilar Bueno i Mati Pascual.
Per la seua banda, la professora Àngels Martínez Bonafé va fer, a petició de l’alumnat, el Discurs de Graduació, que podeu llegir més avall.
L’acte va acabar amb l’actuació del Cor de Professorat, dirigit per MCarmen Guallart, interpretant una adaptació del Viatge a Ítaca de Lluís Llach.
A aquells que us presenteu, desitgem molta sort en la Prova d’Accés a la Universitat que teniu la setmana vinent.
I per a totes i tots, els millor desitjos i que sempre recordeu el pas per l’Isabel de Villena.
PARAULES PER ACOMIADAR A SEGON DE BATXILLERAT
Bona vesprada estudiants , famílies, professors i professores ; Agraïsc als estudiants l’honor d’encarregar-me el discurs per aquest acte; a les famílies agraïsc la confiança dipositada en nosaltres per a la formació dels seus fills i filles , al professorat agraïsc la tolerància en escoltar i acompanyar-me en aquestes paraules .
Avui celebrem dues festes : Una festa col·lectiva de l’escola pública que dona un pas mes en el procés de democratització del saber al nostre barri i Una festa familiar per l’inici d’una nova etapa en el vostre creixement com a persones
Cada any, quan el nostre Institut dona una promoció de xics i xiques del barri de la Malva-rosa o del Cabanyal formades per a l’accés a la Universitat o a la vida laboral, hem fet un pas mes cap a la construcció d’una cultura democràtica, cap a la democratització del saber. Perquè heu de saber que el que ara celebrem no ho hem tingut sempre . Els instituts no existien en la societat aristocràtica del segle XVIII . Sols hi havia despres de l’escola primaria , les Escoles de LLatinitat on ensenyaven el llatí , als privilegiats que havien de seguir en llatí les classes a la universitat .
El batxillerat va ser un invent dels revolucionaris que trencaren la societat senyorial al segle XIX. Per transformar els súbdits en ciutadans, els liberals necessitaven un altre model educatiu i crearen els que anomenaren “Institutos provinciales de Enseñanza Media” usant els bens que la desamortització havia llevat a l’esglessia . (En Valencia , el primer Institut va ser el Luis Vives, creat amb els bens desamortitzats al Col·legi de san Pablo on anteriorment estudiaven les famílies aristocrátiques ) Als Instituts es formarien els fills dels rics comerciants o terratinents que ocuparien el lloc de direcció de la societat que abans ostentava la aristocràcia .
Però, el poble , els fills filles dels artesans i dels treballadors no accedien a l’ensenyament secundari. Així , tindre estudis de batxillerat, haver estudiat ,era un signe de DISTINCIÓ de la burgesia; el saber, el títol de batxiller, es convertia en un instrument de segregació i separació social entre classes i entre sexes. Si algú hagués dit que xics i xiques de famílies treballadores de la Malva-rosa tindrien el mateix títol de batxillerat, hagueren dit que era un utòpic o que estava mal del cap.
Ara No. El nostre institut, el nostre batxillerat ha fet realitat el que es deia una utopia : l’accés al saber de totes les classes socials.
A mes a mes, eixa revolució democràtica al segle XX va donar un pas mes i també va canviar el que entenem per ser una persona sabia i va considerar com a saber rellevant de tots els aspectes de la cultura humana, NO LA SUMA D’ASSIGNATURES(matemàtiques, historia, angles…que havien nascut al segle XIX) , SINÓ tot allò que ens fa créixer com a persones: Ser una persona culta és al segle XXI …. per exemple, tindre habilitats socials per a relacionar-se, expressar-se en diverses llengües, acostumar-se a contrastar idees, saber formular problemes i hipòtesis, desenvolupar processos d’investigació, estar habituat a la lectura per a la recerca de fonts d’informació, a la lectura per al plaer literari , saber participar en la conversa científica, en la conversa afectiva, desplegar el raonament lògic, l’escolta emocional, conèixer la mirada que fan de la realitat la pintura, l’escultura, la música, el teatre… totes les arts , … i haver viscut l’experiència de ciutadania que ens dona la implicació en els assumptes col·lectius i l’afrontament dels conflictes que se’n deriven… .
Tot això i mes coses constitueix la massa, la base, la molla, de la cultura democràtica , la que fa les persones mes lliures, mes responsables i implicades en allò col·lectiu, mes amables i empàtiques , mes capaces de construir la seva felicitat i trobar camins per seguir aprenent tot la vida . (No ho dic jo . Ho diu així la UNESCO i ho podeu llegir al text que va fer al començament del segle XXI per encàrrec de la l’UNESCO el filosof Edgar MORIN titulat “Els set sabers necessaris per a l’educació del futur “.)
Doncs jo vinc a felicitar-vos i a celebrar que allò que era utòpic fa cent anys esteu fent-ho realitat ara vosaltres : sou , soc jo també, fills i filles de famílies treballadores que ens hem fet i estem fent-nos savis, sàvies i amb això ens fem mes rics i mes liures i fem més rica i mes lliure ,la nostra família, el nostre barri, la nostra societat.
La segona celebració es deu a que heu arribat a la fi d’una etapa vital: vindre cada dia a l’institut, veure persones que coneixes en alguns casos des de l’escola infantil, tractar amb professorat que saben de quasi totes les teves virtuts i vicis des de l’inici de l’adolescència . … en els límits del barri, entre els cases i paisatges del barri.
Això s’ha acabat, per donar pas a una altra etapa, en la qual passareu mes temps fora del barri, amb persones diferents, on la vostra llibertat i la capacitat de decidir es multiplica per 10.
El batxiller ha estat el camí en el que heu anat agafant i construint les ferramentes que ara vos permeten l’audacia, el risc, la llibertat : ferramentes com … la capacitat de fer un judici autònom; la competència per fer-vos entendre i per escoltar altres; el coneixement de les emocions i sentiments per que cadascú identifique les seves pors i les seves fortaleses, l’habilitat per saber on buscar la informació que necessites i per fer les preguntes que et resolen problemes …..entre altres coses .
Nosaltres els professors i professores d’aquest institut esperem haver-vos ajudat a omplir la motxilla amb eixes ferramentes i demanem disculpes si no hem encertat a fer-ho. Però en eixe procés d’omplir la motxilla personal TOTS els i LES ESTUDIANTS HEu ESTAT INSUSTITUÏBLES : els que han tret molt bones notes, els que han aprovat i els que han suspès. Tots i totes , cadascú, cadascuna, heu aportat coses importants als vostres companys-es, sense tu, ell o ella…el batxillerat no hagués esta igual: Maria Alapont, per començar, ens ha regalat el seu bon estar agradable i conciliador, Andrea el seus ànims i actitud positiva, Sofia la seva serenitat i responsabiltat, Mar la seva mirada inquieta , Núria el seu somriure pròxim i afable, José Leon , la seva atenció i disponibilitat sincera, Àngel ha animat les classes amb la seva resposta àgil i intel·ligent, Ana Ramirez ha estat sempre comprensiva i acollidora amb les seves companyes, Alberto ens sorprenia després de llargs silencies amb preguntes que no esperavem, Tania ha estat l’animadora i l’organitzadora oficial dels events col·lectius, Borja, amb la seva participació intel·ligent ha fet les classes mes interessants, Bohdan ens dona uns tocs d’escepticisme i de paciència, Luis molta paciència i coratge per seguir endavant, Nadir ha mostrat la força que necessitem per aguantat estoicament reganyines i matins de son; Natalia i Lina han estat un exemple de constancia, esforç i creixement personal; Alejandro Lozano ens ha posat la veu adulta i sensata, i Jose Sirvent no ha falllat cap dia a classe aportant bon humor i comprensió .
Oscar ha estat sempre despert i llest, Victor escolta activament i fa preguntes enriquidores , Alvaro Artalejo ens ha mostrat el coratge de seguir endavant afrontat dificultats , Nerea la força per no tirar la tovalla, Adrián Forés el desig de saber i participar junt a la constància en el treball diari i l’ajuda als companys , Bárbara Fuster i Ismael Jordá han estat un exemple d’esforç per superar-se que ha assolit éxits dia dia, Rubén ens ha aportat lucidesa i curiositat, Raquel i Cristian han estat sempre disposats al diàleg i a fer propostes de millora per a tots i totes, Andrés Obiol la maduressa i l’escolta activa, Àlvaro Perez i Iván Torres ens recorden que cal saber caure i alçar-se, Lorenzo ens ha aportat una actitud sincera, implicada en un tractament just i pacífic dels conflictes, Mario Talens ha aportat sentit de l’humor i valoració del companyerisme, i Nacho Varea ha vingut cada dia amb una mirada oberta i ha mostrat l’alegria de saber coses noves.
Voldria que estaguereu orgullosos, orgulloses d’haver APRÉS I HAVER CRESCUT JUNTS I, des de la diversitat del grup de companys i companyes que ha constituït el vostre grup- classe, a l’escola pública , a l’Institut Isabel de Villena. Ens congratulem no per ser individualitats que brillen envoltats de persones insignificants, ens congratulem d’haver crescut i haver.nos fet millors persones junt a totes les companys i companyes del nostre institut, des dels de 1r d’ESO fins als que tenim a la cadira del costat .
Per tot açò. per haver crescut, per haver fet cultura democràtica, per haver construït escola pública , per haver fet mes gran I més bell l’Institut Isabel de Villena, vos done les gràcies i vos desitge MOLT BON VIATGE .
Àngels .
Malva-rosa, 27 maig 2016