Activistes pels Drets Humans a l’IES Isabel de Villena

II Jornades d’Educació en Drets Humans d’Amnistia Internacional Comunitat Valenciana, 19, 20 i 21 a Alborache.

En total hi participaran 13 instituts, 48 escolars, 12 professionals del món de les arts escèniques, disseny, dansa …

Des d’ací volem convidar a tots els que ens els darrers anys han col·laborat d’una manera o altra en l’activisme pels Drets Humans a l’IES Isabel de Villena

a l’acte de Cloenda de les Jornades, que serà Diumenge 21 de Juny, a les 11h.,

al Centre Cultural la Beneficència de València.

ddhh 3

El grup d’ACTIVISTES PELS DRETS HUMANS, neix a l’IES ISABEL DE VILLENA al si de l’equip de mediació en conflictes el 3 de novembre de 2010 amb la finalitat d’estendre el concepte de “cultura de pau” a l’Institut i vincular allò micro amb allò macro, la practica antiviolenta de cadascú a l’Institut amb la defensa de la justicia social i els Drets Humans a l’Institut i al carrer.

Es va obrir una pàgina de facebook que sostenia primer Hanna Crespo i després Hector, alumnes de 1r de batxillerat i a partir d’eixe moment, principalment, Maria Escalona. https://www.facebook.com/pages/Amnist%C3%ADa-Internacional-IES-Isabel-de-Villena/124004491001963?fref=ts

Les primeres accions van consistir en replegar signatures entre l’alumnat de batxillerat per accions urgents d’A.I. Alguna d’aquest recollida de signatures va crear debats entre l’alumnat de 1r de batxillerat , com la que es solidaritzava amb els gitanos romanis que havien esta expulsats de França.. o altres posteriors al voltant de la pena de mort o la reconsideració de les condenes als menors d’edat … van crear debats entre l’alumnat de 1r de batxillerat i els alumnes de l’equip d’activistes que ho proposaven.

El següent Nadal enviarem postals a persones que estaven en la presó per delictes de consciència en Xina i en Iran.

El primer grafitti el fèrem el curs 2010-11, i es va incloure la foto de portada d’agenda escolar el curs 2011-12. Com activitat de la festa de fi de curs dins d’un taller que ensenyava les propostes anti-violentes de la cultura HIP HOP i dels grafitters un grup d’alumnes del “taller d’habilitats socials” col·laboraren en la realització d’eixe grafitti.

ddhh 1

El segon grafitti va ser una manera de promocionar els activistes pels Drets Humans, vinculat als Cercles de Mediació. També el férem en les activitats de fi de curs al centre, El Tercer va estar vinculat a la celebració del 8 de març.

Al mateix temps Amnistia ens va oferir la possibilitat d’un taller extraescolar de Hip Hop i Drets Humans. Se n’apuntaven molts alumnes al principi, però despres deixaven de vindre en horari extraescolar. Tot i això es feren activitats de Hip Hop en els celebracions de la festa intercultural de desembre.

El curs següent, 2011-2012, participàrem en la campanya “El mon pot canviar però tu has d’ajudar”. Després d’haver mantingut una taula replegant signatures al llarg de la setmana d’activitats culturals, ens fèrem una foto profes, personal no docent, mares i alumnes a les escales de l’institut amb els cartells d’A.I i aquest slogan , després d’haver mantingut una taula replegant signatures al llarg de la setmana d’activitats culturals.

La primera activitat en la que es va implicar TOT el centre va ser, el curs 2012-2013 el LIP DUB pels DRETS ECONÒMICS SOCIALS I CULTURALS amb la cançò “Benvinguts al paradís” d’Obrint pas, en el que cada grup-classe va preparar la seva aparició al LIP DUB , després d’haver comentat el text de la cançò en alguna assignatura o tutoria i pensar un dret que es vulnera i que volien reivindicar. També va particpar l’AMPA i els treballadors no docents de l’Institut. El grup d’estudiants activistes va estar treballant en la preparació i el desplegament del lip dub , coordinant els grups i els activitats durant tot el mes previ, reunint-se amb els voluntaris d’A.I que ja tenien experiència en fer lip dubs. El lip dub es pot veure a Els punys no parlen: https://elspunysnoparlen.wordpress.com/2012/03/09/lip-dub-per-la-pau-i-els-drets-ies-isabel-de-villena/

https://vimeo.com/38172010

El curs 2013-2014 celebràrem el dia de la Pau amb el RAP contra el racisme cantat per quasi 300 estudiants d’ESO, que es va poder enregistrar i difondre novament gràcies a Amnistia Internacional i Pez en el agua: https://www.facebook.com/pages/Amnist%C3%ADa-Internacional-IES-Isabel-de-Villena/124004491001963?fref=nf

ddhh 4

I ja en octubre de 2104 l’equip d’activistes va fer la performance que denunciava el silenci d’Europa un any després de l’ofegament dels 200 emigrants a les costes de Lampedusa , dins la campanya d’Amnistia Internacional S.O.S Europe.

En gener del 2015 el mateix equip d’activistes tornava a eixir a l’hora del pati a denunciar la desaparició de 43 estudiants de Magisteri en Ayotzinapa, Mèxic

DINS DE LES CLASSES

El curs 2012-2013, des del convenciment de que l’educació en valors ha d’estar dins del currículum i amb la col·laboració de les professores, Xelo i Conxa introduirem el taller de Hip Hop i Drets Humans en els classes d’Educació Física de 1r i 2n d’ESO . L’alumnat que va fer el taller amb els activistes d’A.I, despres havia de contar la seva experiència a l’alumnat d’altres cursos

El curs 2013-14 dins de la classe de 3r ESO de Ciències Socials estudiavem la crisi econòmica i ens unirem a la campanya d’ Amnistia Internacional “Hazte oir”, que consistia en dir què ens semblava que aquesta crisis estava furtant als Dret a la vivenda, l’educació i la sanitat. Ho digueren per un altaveu de cartró per a que ho escoltara el govern i ho gravàrem en un video.

Els tallers per estudiar què passa amb els xiquets i xiquetes soldat s’han fet els darrers tres cursos enllaçant el dia de la Pau de finals de gener amb el dia contra l’ús de menors en les guerres el 10 de febrer, en les classes de tutoria , de valencià o de Ciències Socials.

ddhh 2

Des del curs 2011-2012 fins a l’actual curs 2014-15 a la classe de Ciències Socials de 3er d’ESO preparem el Dia Internacional per la pau estudiant el negoci de les armes i presentant les campanayes d’A.I pel control de la venda d’armament. Enguany els alumnes de 3r d’ESO A i C en col·laboració amb les alumnes de pràctiques del màster de professorat d’educació secundaria han fet un twitter en el que han difós les idees sobre el negoci de les armes que han resultat de l’estudi en classe.

I així hem arribat a aquest final de curs 2014-2015, amb un grup d’Activistes pels Drets Humans, vinculat a Amnistia Internacional a l’IES Isabel de Villena, i amb un seguit d’activitats dintre les matèries curriculars per fer real una educació per la pau.

Sabem que l’alumnat que ha passat i segueix en eixe grup d’activistes està orgullós de la seua participació; sabem que el grup continuarà la seua tasca cursos vinents; sabem que n’hi ha molt per fer; i que el professorat que hem col·laborat i seguim fent-ho en aquesta tasca, estem especialment satisfets per que aquestes accions donen sentit al nostre treball com docents.

Volem donar les gràcies a tots i totes, i naturalment a Amnistia Internacional València pel seu treball compromès per la pau i els drets humans, per haver desenvolupat aquestes Jornades d’Educació en Drets Humans (19-21 Juny 2015, Alborache) i per vincular els joves valencians en la lluita pels drets humans.ddhh 5

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s