El ball del Lindy hop com a moviment social

Cada dia que passa sense haver ballat és un dia perdut.” Frederich Nietzsche

Tots els balls són un fenomen cultural dignes d’anàlisi. Més concretament, els balls populars sempre han estat una activitat sociocultural de les que s’anomenen “d’anada i tornada” en el sentit més ample del terme. Les classes poderoses han imitat les formes de divertir-se ballant de les classes populars (veieu si no l’èxit internacional de la batxata dominicana) que al seu temps imitaven les classes altes adoptant els balls de saló  a la seua manera. Al mateix temps Europa imitava els Estats Units i importava, tal i com es conta al film Jimmy’s hall de Ken Loach, un ball que des dels seus orígens ja era revolucionari i així era vist per la vella Europa respecte al món nou de convivència interracial que es proposava al New York de principis de segle.

Amb aquesta idea de la mescla com a motor de canvi i aprofitant la vigència que té entre la gent jove el ball del LINDY HOP pensàrem que seria una bona idea utilitzar aquest element motivacional per introduir nous elements culturals de música, dansa i arts per a l’aprenentatge de llengües, i això no tant com un servilisme enfront de la cultura dominant sinó com un camí per a donar eines al nostre alumnat per “recuperar el control de les nostres vides per a viure, per a ballar com a éssers humans completament lliures” persones que s’obrin al món amb les eines lingüístiques i comunicatives necessàries en un món globalitzat, sense per això renunciar a la nostra identitat i a les nostres llengües maternes.

Amb els tercers d’ESO analitzàrem el fenomen hipster i l’anomenat antisistema a partir de la relació entre Rolling Stones vs Beatles, hem llegit una versió de Romeo i Julieta que analitza l’enfrontament entre allò nou i allò vell, i ara volem completar aquestes  sessions amb una activitat pràctica a càrrec de l’escola valenciana BLACK BOTTOM a la que esteu tots invitats.

Aquesta activitat forma part d’un projecte d’innovació educativa concedit per la Conselleria d’Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana que podeu llegir en el PDF que teniu a continuació:

Projecte-Innovació-Educativa-English-through-dance-IES-Isabel-de-Villena-14-15

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s