Calor en les aules

Com tots i totes sabeu, aquest començament de curs, avançat al 3 de setembre, està sent especialment problemàtic degut a les altes temperatures que estem patint. Volem comunicar el nostre malestar com a docents i com a treballadors.

La Direcció del centre ha rebut el següent escrit de part dels alumnes de 1r. de Batxillerat (Ciències), que explica molt bé la situació:

QUEJA: CONDICIONES DE TRABAJO EN LAS AULAS

Desde el comienzo del curso el miércoles 3 de septiembre de 2014, las condiciones de trabajo en el instituto no han sido, ni mucho menos, las adecuadas.

La Conselleria d’Educació adelantó el comienzo del curso escolar 2014-2015 para la Comunidad Valenciana en dos semanas, aun siendo consciente de que las temperaturas en esta primera época del mes son muy elevadas, más incluso que las de las semanas lectivas de junio, aunque esto no pareció importarles ya que ni se han parado a mirar la situación de los estudiantes.

En nuestra aula en concreto, que se encuentra en el piso intermedio, las clases por la mañana, desde que empezamos a las 8:25 hasta las 12:40, son insoportables y en varias ocasiones hemos tenido que bajar al patio a “intentar hacer algo” ya que ese no es un lugar adaptado para que podamos aprender en condiciones.

Trajimos el termómetro, y éste marcaba 30º (una temperatura que, aunque no sea apta para dar clase, es soportable) aunque sin contar la humedad, que hacía que la sensación térmica fuera bastante más elevada. No podemos dar clase en condiciones ya que el calor dificulta nuestra concentración y por ende, nuestro proceso de aprendizaje, además de hacer a los profesores más susceptibles a comportamientos negativos y bajar su calidad de enseñanza.

Con este escrito queremos dar a conocer nuestra indignación con las condiciones que se están dando, que además de ir contra la ley, van contra nosotros y nuestra salud, pudiendo provocar alguna situación adversa en algunos de nosotros (desmayos, golpes de calor,…) y eso es algo a lo que nos negamos.

Queremos una solución a esta situación, ya sea leve pero efectiva (medios de refrigeración), algo más intensas (negarnos a dar clase en horas de máxima temperatura) o, pasando lo extremo, cerrando el centro hasta que las temperaturas diurnas no sobrepasen los 29º.

Atentamente,

1º BACH CIENCIAS

Per la nostra part, com a treballadors afectats, hem formulat una denúncia dirigida a l’INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Higiene en el Treball), tant com a centre com a nivell individual, en els següents termes:

“Incompliment del Reial Decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball (Annex III):

Les temperatures registrades des de l’inici del curs escolar (3 de setembre) superen el màxim de 27º. La temperatura a les aules no baixa de 30º, i ha arribat a màximes de 37º dins la jornada escolar o laboral, posant en risc la salut de professorat, alumnat i treballadors no docents. També la humitat relativa ha superat el 70%, arribant al 78%.

Sol·licitem la immediata intervenció de la Inspecció de Treball per evitar els riscos que aquestes condicions impliquen per a la nostra salut.”

Mentrestant, hem proposat les següents mesures:

– Si les condicions a l’aula són insuportables, el professor/a responsable pot portar els alumnes al pati o altra dependència. La inspecció ha deixat clar que no està contemplat suspendre classes per motius meteorològics sense permís de la Conselleria.

– Recordar a l’alumnat la necessitat d’hidratació, i naturalment permetre-la dins l’aula.

– Hem convocat un Consell Escolar per tractar la qüestió de la climatització del centre. El nostre pressupost fa impossible una refrigeració de les aules, però estudiarem mesures per millorar la ventilació.

Estarem atents, en tot cas, per a que cap alumne patisca riscos de salut derivats d’aquesta situació.

Confiem en la comprensió de les famílies i alhora en la presa de consciència sobre una situació que no agrada a cap membre de la nostra comunitat educativa.

 Alumnat de 2º ESO

CARTA A LA CONSELLERA DE’EDUCACIÓ

Hola, sóc Paula de l’institut Isabel de Villena, (València), us escric aquesta carta per dir-vos que no em pareix correcte la decisió que heu pres de començar abans les classes per diversos motius.

El primer es que fa molta calor en les classes, sobretot en la meua. Ja que és en l’últim pis, tampoc disposem d’aires condicionats ni ventiladors,

La segona raó es que es un institut que està en primera línia de la platja, amb més motius aquesta calor.

I la tercera és que la majoria de les classes estan en la banda de l’est i a les 9,00h del matí és quasi impossible estar en classe. Jo mateix l’altre dia fins i tot em vaig marejar. Imagineu-vos els professors, que són mes majors, tenen que estar de peu en la classe i parlant tot el temps.

Així que us agrairia que continuareu amb l’horari de tots els anys. Calor farà, per descomptat però molt menys, us ho assegure.

Atentament: Paula Bonet i el grup de 2ºA ES ISABEL DE VILLENA VALENCIA

Alumnat de 1º ESO       València 6 de setembre 2014

Senyora Consellera d’Educació
Escric aquesta carta per a queixar-me de que aquest any hem començatles classes molt prompte i fa molta calor. No es pot donar classe. No tenim aire acondicionat ni ventilador i el calor és molt sofocant. No podem tindre les finestres obertes perquè si no entra molta més calor. No hi ha manera de concentrar-se i el rendiment d’estudis és més baix. Espere prompte una solució.

Pau Ferrer Collado 1A- IES Isabel de Villena

Carta a la Consellera d’Educació

Sra. Consellera d’Educació: els estudiants de l’IES Isabel de Villena volem saber perquè tots els col•legis de la Comunitat Valenciana hem començat les classes el día 3 de setembre,i no com tots els centres de l’Estat Espanyol.A part de tot això, a les aules fa molta calor i no es pot estudiar, els estudiants baixen el rendiment amb la calor.Per això, no ens aniria malament que, en les nostres aules, s’instal·laren ventiladors o algún sistema de refrigeració. Volem solucions ràpidament.

ATENTANENT: Pau Ribot 1º ESO IES Isabel de Villena

Una resposta a “Calor en les aules

  1. I…Quin tipus de mesures s’estan estudiant? És a dir, sabem que pel matí, fins després del pati, les persianes no es poden alçar perque entra un sol que augmenta la sensació tèrmica en uns quants graus, obligant-nos a baixar-les fins al mínim impedint l’entrada d’aire i provocant una situació de “preasfixia”. A més a més, la calor que fa i que alguns professors no deixen beure a l’aula.

    Totes les estàncies de l’institut haurien de ser aptes per donar classe en qualsevol situació…per què hem de canviar aleshores d’aula?Açí hi ha un problema bastant greu, sobre el qual s’hauria de tractar de sol·lucionar…O l’institut està mal construït (de cara al sol pels matins) o la conselleria no entén la nostra situació i ens dona la sol·lució anterior, canviar d’estància…

    Hem de manifestar la nostra indignació i lluitar pels nostres drets, ja no educatius (que també) sinò de la nostra pròpia salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s